Hvordan komme i gang med sjøfugljakt

Hvordan komme i gang med sjøfugljakt
Postet i: Sjøfugljakt
Mer fra denne forfatteren

Hvordan komme i gang med sjøfugljakt

Sjøfugljakt i den Norske skjærgården

Sjøfugljakten gjør du i Norges største jaktterreng. Sjøfugljakt er krevende og spennende, og dette er ingen lekegrind hvis det blåser opp, det er ikke mange andre jaktformer som er farligere enn sjøfugljakt fra kajakk, kano eller småbåt. Her er noen tips og generell info for å oppnå en vellykket sjøfugljakt. 

 

Mellom øyer og holmer

Kysten er Norges største, sammenhengende jaktterreng, og her jakter du gratis i hvert fall hvis du jakter i sjøen fra kano eller kajakk. Jakter du fra land, er det grunneier som har jaktretten.

Dette er en spennende jaktform, du glir sakte fram mellom holmer og skjær i kano eller kajakk, Du kommer på flotte skuddhold med denne jaktformen og ikke sjelden kan du komme svært nær når du runder en odde. En annen taktikk er å padle langt utenfor land eller holmer på utkikk etter fugl. Når du ser fugl nær land, padler du først uinteressert forbi og kommer deg i ly.

Så lurer du deg innpå ved å padle inntil land i ly av holmer og skjær.

 

Jakt fra små øyer og holmer

Jakter du fra land er det enklest og finne seg en fjellsprekk eller høydeforskjell og bruke et kamuflasjenett til og hjemme seg bak.

Lokkefugler er noe av det viktigste du kan bruke på sjøfugljakt når du jakter fra land. Med dette øker sjansen for fangst betydelig; rett og slett fordi sjøfugler og endene gjerne flokker seg og føler seg tryggere i flokk. Det er en fordel å ha mange lokkefugler på sjøen. Jo større flokk med lokkefugler, jo bedre lokker de og jo flere overflygende sjøfugler og ender legger seg ned på vannet. Det er ikke uvanlig å ha 60-80 lokkefugler eller opp til et par hundre.

Det vanligste er å lage liner med lodd og anker med 5-15 lokkefugler pr.line, du justerer avstand mellom alle lokkefuglene enkelt med lineklips. 

 

Trekktid på døgnet

Den beste sjøfugljakta er på morgningen og på ettermiddagen/kvelden. På kvelden er det gjerne best akkurat rett før det blir mørkt i skumringen. Dette skaper mange utfordrende og kjappeskudd så husk og ikke skyt på lange skuddhold. 

 

Været under sjøfugljakta

Bra jaktvær er dårlig vær, Hvis det blåser, sludder eller snør og det er is i vikene, da kommer sjøfuglene og endene. Regnvær, tåke og/eller overskyet vær er flott for da flyr endene lavere og legger seg lettere på vannet der du har lagt ut lokkeender.

 

Kamuflasje

Sjøfuglene og endene har et utrolig godt syn og ser alle bevegelser på lange avstander meget godt. Det er nok til en liten bevegelse så endrer endene kursen fort og flyr avsted,

Grunnregel gjør deg usyngelig, bryt silhuetten i landskapet. I vår natur skifter noen dyr og fugler fra sommer til vintermønster for å gå i et med omgivelsene. Hvilken kamuflasje-farge og mønster som er best, avhenger helt og holdent av hvilken omgivelse du er i. Du må ikke bare tenke på klærne, kanskje du er tynn i håret, de oppdager fort hvit hud (vi lyser opp på lagt hold). Bruk kamuflasjenett hansker, caps, lue, ansiktsmaske eller kamuflasjestift og lue/cap som står til omgivelsene.

Jakter du fra land er det enklest og finne seg en fjellsprekk eller høydeforskjell og bruke et kamuflasjenett til og hjemme seg bak.

 

Jakt med bulvaner/lokkefugler

Lokkefugler er noe av det viktigste du kan bruke på sjøfugljakt. Med dette øker sjansen for fangst betydelig; rett og slett fordi sjøfugler og endene gjerne flokker seg og føler seg tryggere i flokk. Det er en fordel å ha mange lokkefugler på sjøen. Jo større flokk med lokkefugler, jo bedre lokker de og jo flere overflygende sjøfugler og ender legger seg ned på vannet. Det er ikke uvanlig å ha 60-80 lokkefugler eller opp til et par hundre.

Det vanligste er å lage liner med lodd og anker med 5-15 lokkefugler pr.line, du justerer avstand mellom alle lokkefuglene enkelt med lineklips. 

 

Lokkeformasjon

Lokkefuglene/ bulvanene bør legges i en V eller U-form med hjelp av riggeutstyr, noen lager også en z form i starten for at det skal bli fyldigere. Denne formasjonen er med på å dirigere sjøfuglene og enden dit du vil ha dem. Endene som kommer for å slå seg ned vil lande midt i plogen. Har du plassert deg på ca.15-18 meter unna på den ytterste og den nærmeste bak et Kamuflasjenett da er skudd sjansene de beste.

 

Lokkefløyte

Andelokk er et lokkeverktøy som blir flittig brukt under jakta og er et must og ha. Det er ofte at ender som flyr høyt over eller langt ut på sidene kommer tilbake for å sjekke ut lokkefuglene når du blåser i lokkefløyta. Du fanger også oppmerksomheten på ender som ligger i nærheten.

 

Jakter du fra kano eller Kajakk

Hvis du er en som Jakter du fra kano eller kajakk, bør du helst nærme deg fuglene med vinden.

 

Sjøfugl letter alltid mot vinden, og kommer du medvinds, må fuglene lette i din retning.

Ofte kommer du på skuddhold når denne taktikken benyttes, men merker fuglene at du svinger etter dem, blir de mistenksomme og svinger unna eller dykker. 

 

Skuddkjangser!

Sjøfugler enten om det er skarv eller andefugler er ofte hardskutte og det er lettest og felle de med motskudd oppunder buken. På sideskudd kan vingene dekke for lungeområdet og endene skadeskytes. Det er vanskelig og skyte ender i dens normale fart. Det enkleste er når den bremser opp og skal lande i vannet eller når den ligger på vannet, men da må du prøve å skyte den på et motskudd. Vær nøye med avstandsbedømmelsen. Ikke skyt på mer en 20 meter. Vær nøye med avstandsbedømmelsen, det er vanskelig og beregne avtanden i lufta og over åpent vann. Ikke prøv deg på en double, det andre skuddet vil du ofte trenge til et avlivningsskudd.

Dykkender ligger lavt i sjøen og er et svært lite mål. I mange tilfeller er bare hodet dødelig område. Hodet er på størrelsen med en vinkork, treffer du en vinkork på 20 mter med et hagl? Bruk begge patronene på samme fugl for sikkerhets skyld. 

 

Tips til sikkerhet

Knapt noen jaktform kan være farligere enn sjøfugljakt fra kajakk, kano eller småbåt. Én sak er at været på sjøen skifter raskt, og at du bør kikke litt etter tegn på værendring. Utstyret sikrer du med vanntette pakkposer, og hagla binder du helst fast i farkosten med ei snor. Også padleåra bør bindes fast, for mister du den, er du ille ute.

Bruk alltid redningsvest.

 

Ha med deg mobil i en vanntett plastpose, og vær oppmerksom på at det kan være så som så med mobildekning når du befinner deg på havet.

Sørg for at farkosten din har oppdriftsmiddel eller flere oppblåsbare rom som sørger for å holde fartøyet flytende. Med våtdrakt er du ekstra bra rustet til å overleve et opphold i sjøen.

Vanlig redningsvest er håpløst i kombinasjon med skyting.

 

Jaktkort/tillatelse

Kysten er Norges største, sammenhengende jaktterreng. Og jakta her er gratis!

I hvert fall hvis du jakter i sjøen fra kano eller kajakk. Jakter du fra land, er det grunneieren som har jaktretten, og du må sørge for få tillatelse til å jakte.

Også på øyer og holmer må du ha grunneiers tillatelse for å jakte. I noen områder der grunnen eies av det offentlige, er det laget kart som viser hvor du kan jakte gratis. I praksis er det ikke vanlig å betale noe for å jakte sjøfugl.

 

Huskeliste!

  • Lokkefugler
  • Riggeutstyr som Liner og lineklips
  • Anker
  • Kamuflasjetøy
  • Kamuflasjestift/ansiktsfarge
  • Kamuflasjenett
  • Varmttøy
  • Lommelykt
  • Jaktkort og jaktlisens
5 years ago

Din norske spesialbutikk på nett. Vil du ha oss her i morgen, bruk oss i dag!