Hvordan komme i gang med skogsfugljakt?

Hvordan komme i gang med skogsfugljakt?
Postet i: Skogsfugljakt
Mer fra denne forfatteren

Hvordan komme i gang med skogsfugljakt?

Fuglens sanser

Tiur og orrfugl mangler lunktesans. Den ser godt bevegelser og kontraster, men ikke farger. Bruk farger som gjør at du blir sett av andre jegere. En tiur i et tre kan se deg komme på flere

kilometers avstand. Fuglene har god hørsel. Lydsvake klær kan gjøre at du lettere overrasker beitende fugl. Hold deg i skjul og beveg deg sakte og stille gjennom terrenget. På dager med vind og på nysnø har tiuren og orrfuglen vanskeligere for å oppdage deg.

 

Været

Erfarne jegere har vansker med å finne at bestemte værforhold påvirker utbyttet av jakta. Hver enkelt tiur oppfører seg kanskje forskjellig? På tørre dager kan det være vanskeligere å finne fuglen. Kanskje den trykker hardere da? Fuktig vær sprer duftstoffer bedre og fuglen trykker trolig mindre.

 

Fuglens døgnrytme

Tiuren er mest aktiv i beitinga morgen og kveld. Trolig er det lettere å finne den da. Den trykker mer midt på dagen. Men ofte kan det være lettere å komme på skuddhold av trykkende fugl. Vanligvis vil de løpe avgårde og ta til vingene utenfor skuddavstand. Om dagen er rovfuglene mest aktive og da er tiuren tryggest på bakken. Om natta er rev og mår mest aktive og da trives storfuglen best i trær.

 

Beina eller vingene

Orrfuglen er lettere i kroppen enn storfuglen. Den lytter og tar raskt til vingene ved fare. Også storfuglen har god hørsel. Men det krever mye energi å få en tung kropp i lufta. Derfor løper den ofte i skjul. Den kan og løpe mot et åpent område eller en skrent der den kan slippe seg utfor. Merk deg derfor at det kan være langt fra der hunden står til der fuglen er. Vær derfor raskt oppe bak en hund i stand.

 

Hvordan beveger du deg i terrenget?

Storfugl og orrfugl må velge mellom å trykke eller å stikke. Fuglen kan lettere beregne at du kommer til å passere dersom du går i rette linje. Da velger den å trykke til du er passert. Stopp ofte og beveg deg rolig framover. Endre retning innimellom. Det kan få fuglen på vingene. Radiomerkete tiurer har vist at tiuren helst vil stikke av når jegere kommer snikende. Ofte letter fuglene skrått bak deg eller bak et kjerr eller et tre. Prøv en rask spurt og se om du kan få inn et forsvarlig skudd.

 

Hvor finner du fuglen.

Tiuren er veldig stasjonær. Den er derfor svært godt kjent i lokaliteten sin og har lett for å lure seg unna jegere.

Leit i kantsoner mellom skjul og mat. Før frosten spiser den for det meste blåbær, ospeløv, krekling og starrfrø. Leit gjerne i frodig blåbærlyng på gjenvokste hogstflater. Ved mye snø går tiuren over til å beite furubar. Under beitetrær finner du mye avføring etter tiuren. Leit i eldre frodig skog med litt undervegetasjon den kan gjemme seg i. På dagen kan tiuren søke skjul for hønsehauken under skjørtegraner.

Orrfuglen finner du ofte i bjørkelier opp mot skoggrensen. Her har bæra god kvalitet. Ellers er fuktige marker med litt blanda løvskog greie steder å leite i. Orrfuglen flokker seg ofte utover høsten. Orrfuglen er stedbundet og holder seg vanligvis innenfor 1,5 km fra leikområdet. Du finner den vanligvis i samme område hver høst. Det hjelper med lokalkunnskap. På vinteren beiter orrfuglen mye bjørkerakler. Den oppholder seg da helst i områder med mye stor bjørk. Du finner den oftest i bjørker med vid krone og mye bjørkerakler. Orrfugl som er støkket finner du igjen både på bakken og i trærne.

5 years ago

Din norske spesialbutikk på nett. Vil du ha oss her i morgen, bruk oss i dag!